Skip to content

Werkstation / PC

Software, je kunt er niet zonder. Op deze pagina beschrijf ik mijn persoonlijke favorieten. Voor het overzicht heb ik de applicaties gegroepeerd per categorie:

  • Development
  • Fotografie / bewerking
  • Internet
  • Muziek
  • Diversen

Development

Software development voer ik zelf voornamelijk uit in C#.NET (Windows + Linux) en Symfony PHP. Hierbij maak ik gebruik van een breed scala aan software.

Docker Desktop for Windows - containerization

Docker Desktop for Windows (voor Windows 10) wordt gebruik om applicaties in afgeschermde containers te draaien. Hiervoor wordt de Hyper-V virtualisatielaag gebruikt die binnen Windows 10 geïnstalleerd kan worden. Binnen containers draai ik vervolgens bijvoorbeeld een MySQL database server, of een RabbitMQ AMQP messaging server.

Meer informatie: https://hub.docker.com/editions/community/docker-ce-desktop-windows

Git - version control system

Git is verreweg het bekendste version control system, voornamelijk gebruikt voor het beheren van programmacode voor ontwikkelaars. Git kent een gedistribueerde inrichting waarbij je op je werkstation zelfstandig kunt ontwikkelen, waarna je je wijzigingen kunt doorvoeren in een centrale repository (bijv. Github, of Bitbucket).

Meer informatie: https://git-scm.com/

PhpStorm - Integraded Development Environment (PHP)

Voor het ontwikkelen van PHP code, al dan niet op basis van Symfony Framework, maak ik gebruik van PhpStorm. Deze ontwikkelomgeving heeft los van de text editor, vele functies om snel en professioneel te kunnen ontwikkelen. Denk bijv. aan Git-integratie, Symfony ondersteuning, etc.

Meer informatie: https://www.jetbrains.com/phpstorm

Visual Studio Code - text editor

Ondanks dat de naam dezelfde twee woorden bevat als zijn grote broer 'Visual Studio', heeft VS Code daar verder eigenlijk vrij weinig mee te maken. VS Code is een uitgebreide text editor, die zelf ook weer uit te breiden is met extensions.

Meer info: https://code.visualstudio.com/

Visual Studio Community - Integraded Development Environment (incl. C#.NET)

Visual Studio is een bekende ontwikkelomgeving voor Microsoft-applicaties. Naast het schrijven van code kun je deze ook analyseren, debuggen, testen, compileren, etc. Zelf gebruik ik Visual Studio voor het bouwen van C#.NET Core applicaties voor zowel Windows als Linux.

Meer info: https://visualstudio.microsoft.com/vs/

Ubuntu (WSL) - Linux omgeving op Windows 10

Vanaf Windows 10 bestaat er WSL (Windows Subsystem for Linux). Hiermee kun je Linux applicaties draaien binnen Windows. En dan niet als virtual machine, of in een emulator als CygWin, maar rechtstreeks in Windows.

Op dit moment is de beste ondersteuning voor Ubuntu (WSL), waar binnen ik dan diverse applicaties draai voor mijn ontwikkelomgeving. Denk aan: symfony, composer, deployer, etc.

Meer info: https://docs.microsoft.com/en-us/windows/wsl/about

Fotografie / bewerking

Adobe Photoshop Lightroom - foto organizer

Vanuit mijn fotografiehobby ben ik in aanraking gekomen met Lightroom. Met deze software kun je foto's in RAW-formaat opslaan, organiseren, bewerken op kleur/afmeting en exporteren als afbeeldingen voor op een website of in een fotoalbum.

Voorheen was Lightroom verkrijgbaar in een kooplicentie. Tegenwoordig is het een abonnementsmodel, wat het wel wat prijzig maakt voor de hobbyist.

Meer info: https://www.adobe.com/nl/products/photoshop-lightroom.html

GIMP - grafische editor

Deze van oorsprong voor Linux ontwikkelde grafische editor, gebruik ik inmiddels al heel wat jaartjes ook op Windows. Het is een klein broertje van het bekende Photoshop, maar bevat het overgrote deel van de meest gebruikte gereedschappen en functies.

Meer info: https://www.gimp.org/

Internet

Google Chrome - web browser

De toegang tot de informatie op het internet! Vanwege aanhoudende geheugenproblemen met Mozilla Firefox ben ik ooit overgestapt naar Chrome.

Meer info: https://www.google.com/intl/nl_nl/chrome/

mRemoteNG - remote connections manager

Voor console verbindingen richting Linux servers gebruik ik mRemoteNG. Deze remote connections manager heeft ondersteuning voor vele protocollen, waaronder ook grafische terminals als RDP en VNC. Zelf gebruik ik het alleen voor de SSH-verbindingen.

Meer info: https://mremoteng.org/

WinSCP - remote file manager

De tool WinSCP gebruik ik wanneer ik snel ad-hoc bestanden tussen een Windows en Linux machine wil kopieëren. Het kan verbinding maken door middel van SSH naar een Linux server waardoor geen overbodige (FTP-)services ingericht hoeven te worden.

Meer info: https://winscp.net/

WireGuard - VPN

Voor VPN-verbindigen gebruik ik tegenwoordig WireGuard. Een zeer lichtgewicht alternatief voor het bekende OpenVPN. Het werkt in ieder geval uitstekend op Windows, Linux en Android.

Meer info: https://www.wireguard.com/

Muziek

Spotify - muziek streaming

Na honderden CD's grijs gedraaid te hebben is Spotify wel een verademing qua gebruiksgemak. Een vrijwel oneindig aanbod van muziek. Toch ontbreekt er ook nog een hoop mooie muziek, waarvoor we dan nog even terugvallen op de 'oude media'.

Meer info: https://www.spotify.com/nl/

Steinberg Cubase LE AI Elements - DAW: digital audio workstation

Voor mijn home studio maak ik gebruik van Cubase Elements. Met deze (semi-)professionele software kun je verschillende muziekinstrumenten op verschillende audiosporen opnemen en daarna bewerken, samenvoegen, mixen, etc.

Meer info: https://new.steinberg.net/cubase/

Diversen

Visio Professional - diagrammen en flowcharts

Flowcharts, UML-diagrammen, overzichten, plattegronden en andere diagrammen maak ik graag in Visio.

Meer info: https://products.office.com/nl-nl/visio/flowchart-software

SyncBackFree - back-up software

Voor back-ups van mijn werkstation maak ik gebruik van SyncBack Free. Deze zeer veelzijdige software kan vanaf verschillende bronnen naar verschillende doelen bestanden kopiëren.

Meer info: https://www.2brightsparks.com/freeware/freeware-hub.html

TreeSize Free - rapportage gebruik van opslagruimte

Wanneer je Windows PC is volgelopen kun je met TreeSize Free eenvoudig en snel zien waar de opslagruimte door gebruikt wordt.

Meer info: https://www.jam-software.com/treesize_free

Windows 10 - besturingssysteem voor PC

Als besturingssysteem op de PC gebruik ik het liefste Windows 10. Dit o.a. door de brede ondersteuning van applicaties, en sinds Windows 10 ondersteuning heeft voor WSL (Windows Subsystem for Linux) is ook software ontwikkeling makkelijker dan ooit.

Meer info: https://www.microsoft.com/nl-nl/windows/get-windows-10

Windows Terminal (Preview) - terminal

Voor Windows 10 heeft Microsoft een vernieuwde terminal uitgebracht: Windows Terminal (Preview). Dit is een mengvorm van de MS-DOS prompt, Opdrachtprompt (cmd.exe), PowerShell Console en een WSL-console (bijv. Bash in Ubuntu).

Windows Terminal (Preview) ondersteund meerdere tabs en is vrijwel volledig aanpasbaar (kleuren, fonts, etc.)

Meer info: https://www.microsoft.com/nl-nl/p/windows-terminal-preview/9n0dx20hk701

XMind ZEN - mind mapping

XMind ZEN is een mindmap tool. Je kunt eenvoudig uitgebreide mindmaps registreren, ordenen en exporteren in verschillende formaten. Een erg handige tool om zelf, of tijdens een brainstormsessie een concept uit te werken.

Meer info: https://www.xmind.net/zen/